China Opens the World’s Largest Building

New Century Global Centre is a multipurpose building in Chengdu, China. The building has 1,700,000 square meters of floor space, making it the world’s biggest building measured by floor space. It is half a million square feet larger than the former title holder, Dubai’s International Airport Terminal 3. It is 3 times the size of the Pentagon.

The Boeing Everett Factory in Everett, Washington has the largest volume, and the Aalsmeer Flower Auction Building in Aalsmeer, Netherlands, has the largest footprint.

Nearly 400,000 square meters of the building will be devoted to shopping. It will also house offices, conference rooms, a university complex, two commercial centers, hotels, an IMAX cinema, a “Mediterranean village”, a pirate ship, a skating rink and a 5,000 square meter artificial beach.

The building was designed by award-winning British-Iraqi architect Zaha Hadid.

The Intercontinental Hotel will feature 1,009 rooms that are spread over 6 x 8 story blocks around the edge of the complex.

While parts of the shopping area are open, the main opening is planned for 22 August 2013.

Related: Underground Hotel, Shimao WonderlandWonderful Low Impact Woodland House

Benefits of Green Roofs

I hope this idea gets adopted on a more widespread basis. Reducing storm water runnoff and reducing heat in the city are nice. But I really think it just provides a wonderful living space which is even more important.

Related: Wonderful Low Impact Woodland HouseBuilding with Tire Bales for environmental benefits
Phone Booth with Roof Lawn in Hoh Rain Forest

University of California, Berkeley: 2010 Livable Buildings Awards

Entryway at the UC San Francisco Mission Bay research campus

The top 2010 Livable Buildings Award from the University of California, Berkeley’s Center for the Built Environment was awarded to the transformation (entryway shown in the photo above) of the shell of a former manufacturing plant near UC San Francisco’s new Mission Bay research campus into environmentally and user friendly offices.

The renovation, which included a full seismic upgrade, incorporated high-performance glazing with operable windows, sustainable finish materials, water conserving strategies, and efficient mechanical and lighting systems. The open perimeter is dedicated to open workspaces to maximize views, daylight, and natural ventilation. Private offices and core zones are grouped to create a central “boulevard” open to reception and conference areas.

One of the review jury comments: “Reusing a building with a large floorplate is a challenge; this project uses transparency, color, and materials to make a place where people want to work, and works well in terms of both aesthetics and sustainability.”

full press release

Headquarters of HuaiNan Animation Technology Industrial Park

Headquarters of HuaiNan Animation Technology Industrial Park

Headquarters of HuaiNan Animation Technology Industrial Park

Located in HuaiNan city, AnHui province in China, this project is the headquarters for the park that is going to be built.

Building Concept:
The idea of the buildings massing and spaces comes from the melting ice cubes.
Ice cubes tend to create a soft connection between each other as they melt down. This concept starts with normal boxes through which architects get integrated and fluent spaces by dissembling and reconnect those boxes with curved surfaces. This kind of space organization brings the building much more complexity and diversity.

HuaiNan Animation Technology Industrial Park

Overhead view of HuaiNan Animation Technology Industrial park

Ice Cube Pattern: Architects took the cladding gaps as part of the designing elements while they confronted with the cladding division problem, same to the massing, concept for the cladding also came from ice cubes.
Ice cubs present an edge-to-center colour gradient due to the refraction happened as light beam comes through. Edges always seem darker and more solid than it appears in the center. Architects tried to get the same effect by controlling the gaps distance and density, following expansion images are the final result for claddings.

Design by Sunlay Design, China.